Pages

luni, 14 iulie 2014

Ce faci cand pui prea multa sare in mancare


Ni s-a intamplat tuturor sa punem prea multa sare in mancare la un moment dat, oricat de atenti am fost. Sau am incercat sa fim.
Te apuci de gatit cu drag si spor, esti sigur ca o sa-ti iasa o minunatie de mancare, pui sare, gusti, parca n-are niciun dumnezeu, mai pui sare, iar gusti si tot asa pana cand mancarea devine de nemancat.
Chiar si cel mai fin exces de sare strica farmecul unei mancari perfecte.
Bunica avea o vorba: mai bine mai putina sare si apoi iti mai pui in farfurie decat sa pui prea multa si sa nu poti s-o scoti.
Asta e sigur, n-ai nicio sansa s-o scoti.

De retinut: cand mancarea este fierbinte se poate intampla sa nu simtiti gusturile asa cum trebuie. Ori sunt mai intense decat vor fi cand se mai raceste mancarea, ori nu le simtiti mai deloc din cauza papilelor alterate de temperatura crescuta.

Acum sa revenim la excesul de sare in mancare.
Pentru a "repara" mancarea singura varianta este sa adaugati mai multe ingrediente pentru a dilua sarea. E posibil sa nu rezulte reteta originala dar macar o sa fie comestibila.

O cana de apa sau supa de pui o sa subtieze o ciorba groasa si o sa diminueze gustul de sare din supa/ciorba/tocanita sau ce mai aveti pe foc.
O mana buna de fidea sau taitei o sa absoarba din excesul de sare.
Adaugarea mai multor legume este o alta optiune, practic cea mai buna daca vrei ca mancarea ta sa iasa cat mai apropiata de rezultatul gandit la inceput.

Pe scurt, singura varianta de a drege o mancare prea sarata este sa o "inmultesti".

Daca aveti alte trucuri de a repara o mancare prea sarata, va astept comentariile mai jos :)

Un comentariu:

  1. Zahar. O lingurita de zahar poate salva situatia, neutralizind gustul sarat si de cele mai multe ori e prea putin ca sa indulceasca mincarea. Pentru mincaruri cu sos se poate folosi si un cartof intreg, curatat care se fierbe un timp in sos si apoi poate fi aruncat.

    RăspundețiȘtergere

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...