Pages

joi, 27 februarie 2014

Diferenta intre Placinta si Tarta

Daca ar fi sa stabilim un grad de rudenie intre placinta si tarta cred ca le-am putea numi verisoare. Primare chiar. Tot din familie face parte si desertul numit in franceza "galette" si care prectic nu are nicio forma prestabilita (pui umplutura in mijloc si indoi marginile aluatului peste ea in pliuri).
 Placinta si tarta sunt foarte asemanatoare: ambele sunt deserturi coapte, invelite in crusta si umplute cu ceva dulce.
Daca sunt atat de asemanatoare, atunci care este diferenta?

Pai hai sa incercam o definitie pentru fiecare:

Placinta este un fel de mancare dulce sau sarat cu crusta si umplutura. Marginile tavii de placinta sau ale vasului sunt inclinate si placinta poate avea crusta doar in partea de jos, doar in partea de sus sau si dedesubt si deasupra.
Aluatul de placinta de obicei se face din faina, sare, apa rece si untura dar multe retete de placinta folosesc un amestec de grasimi cum ar fi unt, untura, sau/si unt vegetal. Scopul este obtinerea unei cruste crocante si faramicioase.
Placintele sunt servite direct din vasul in care au fost coapte.


Tarta este un fel de mancare dulce sau sarat cu margini joase si crusta numai pe parte de jos. Aluatul de tarta este de obicei facut din faina alba, unt fara sare, apa rece si uneori zahar. Scopul este obtinerea unei cruste ferme si fragede. Tartele sunt coapte intr-un vas cu fund detasabil sau in tavi speciale pe foaie de copt, astfel incat sa poata fi scoase inaite de a fi servite.

Teoretic acestea ar fi diferentele. Practic si mult mai pe scurt, diferenta sta in compozitia aluatului, pozitionarea lui si tipul de vas/tava in care sunt coapte.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...