Pages

joi, 9 ianuarie 2014

Plante aromatice in ghiveci - Busuiocul

Este atat  de frumos sa plantezi ceva macar o data in viata, sa ai parte de bucuria ca "da domne, uite, a fost pus in pamant de mainile mele si a crescut datorita mie". Poate nu toata lumea este ca mine dar imi place sa plantez diverse plantute cu toate ca spatiul unei cutii de chibrit comuniste nu-mi prea permite luxul asta.

Stiu ca semintele se pun primavara cand temperatura nu se mai invarte in jurul valorii de 0 grade dar eu am avut un pitic pe creier care imi spunea ca vreau sa am busuioc iarna asa ca am pus semintele de asta toamna.  Pana la urma anotimpul mai putin conteaza pentru ca oricum le tin in casa dar cred cu tarie ca le-ar fi mers mai bine primavara.

In orice caz am plantat patrunjel, cimbru, rozmarin si doua tipuri de busuioc, despre care o sa va vorbesc acum.

Am strans niste cutii de plastic de la ciupercile proaspete cumparate de-a lungul a cateva luni, am cumparat pamant si m-am pus pe treaba. Nici macar nu a mai fost nevoie sa ud pamantul dupa ce am plantat pentru ca sacul cumparat era deja imbibat  cu apa... A fost depozitat fix in ploaie :D.

Semintele ar fi cel mai bine sa le aveti voi sau sa cereti  cuiva care are, in cel mai bun caz luati din piata primavara pentru ca eu am cumparat de pe net si pe 7-8 pliculete minuscule am dat in jur de 100 lei (invatatura de minte).

Cand puneti seminte in pamant indicat  este sa  nu le puneti foarte dese pentru ca, la fel ca in cazul meu, vor creste plantutele foarte aproape una de cealalta, se vor inghesui si nu se vor dezvolta cum trebuie.

In consecinta ieri le-am rarit pentru ca altfel riscam sa moara.

In paharute de unica folosinta am pus 1/3 pamant, firele de busuioc cu radacina in pahar si pamant pe langa ele dupa care am presat putin pentru stabilizare.

Mare filozofie nu este, aveti mai jos imagini cu paharele dupa ce le-am scos din cutia mare, daca puteti si aveti suficient loc puteti pune firele mai rare de atat.

In pahare am busuioc pitic grecesc si genovese.

Despre busuioc: 

Busuiocul este originar din sub-continetul Indian; este cultivat in prezent in multe alte parti ale lumii. In momentul de fata, se cultiva cel putin 150 de varietati, fiecare are propriul tip de ulei esential si este caracterizat de propria aroma distinctiva – acestea sunt folosite in diferite procese si retete culinare. Solul usor si putin acid, bine drenat si bogat in nutrienti, cum mult humus si minerale este ideal. Busuiocul poate tolera o variatie a ph-ului de la 4,3 - 8,4 si creste bine intre aceste valori optime. Busuiocul trebuie udat si expus la lumina directa in timpul cresterii. Deoarece semintele sunt rasadite la o adancime de 6 mm adancime, solul necesita udarea pe parcursul intregului timp de germinare (8 - 14 zile)
Dupa ce pericolul inghetului a trecut, plantele pot fi transferate intr-un sol bine umezit si afanat din exterior, un spatiu cuprin intre 30 - 45 de cm trebuie pastrat intre ele. Busuiocul nu tolereaza bine temperaturi sub 5°C, iar daca temperatura este prea scazuta, planta ar putea muri, astfel ca e important sa mentii plantele acoperite cu un strat protector de plastic de cate ori se raceste vremea, in special pe timpul noptii si dimineata devreme.
Pentru a mentine producerea continua a frunzelor plantei este necesar sa culegi tulpinile de flori din cand in cand – in acest fel planta va creste mereu. Busuiocul este de asemenea destul de vulnerabil la anumite boli cum ar fi patarea frunzelor, daca umiditatea ambientului este ridicata (in timpul ploilor). In plus, trebuie sa ai grija la afidele care pot infesta planta cu usurinta.
Semintele de busuioc trebuie plantate la suprafata si planta trebuie cultivata in ghivece mici, drenate bine, care trebuie tinute intr-un loc cald si luminat din bucatarie. Odata busuiocul rasare si rodeste a II-a pereche de frunze, trebuie transferat imediat in grupuri de 3 pana la 5 plante si plasat in ghivece de 10 cm diametru pentru a permite cresterea plantei la un ritm optim. 

Ghivecele de busuioc trebuie tinute intr-un loc bine expus la razele soarelui in casa, pentru cresterea optima a busuiocul sunt necesare un minim de 5 ore de expunere directa la lumina soarelui.

Marimea si conditiile usoare de crestere fac busuiocul o planta foarte usor de cultivat in ghivece sau rasadnite. Pentru utilizarea individuala, busuiocul poate fi crescut cu usurinta in timpul lunilor de vara, folosind un cos mare care poate contine de la 6 la 8 plante. Pentru a cultiva cu success busuiocul o lada de lemn de marime medie sau un cos de rufe mai vechi se captuseste folosind o punga mare de plastic taiata. Inainte de a se adauga solul se fac cateva gauri de drenaj.
Lada sau ghiveciul pot fi umplute cu un mixt de soluri pana la umplere, la 2.5 cm pana la marginea lazii sau a ghiveciului mare. Busuiocul poate fi acum pus in solul afanat. Foloseste un fertilizator pentru a uda plantele cel putin odata la fiecare 3 saptamani, in fiecare luna. De retinut ca plantarea semintelor de busuioc poate fi inceputa cu 3 saptamani inainte de sezonul de crestere, direct in containere, cel mai indicat soi fiind cel pitic, deoarece are suficiente frunze pentru folosirea zilnica in bucatarie.
 (decostyle.mayra.ro)











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...