Pages

joi, 26 decembrie 2013

Sarmale in foi de vita si varza

Daca ar fi sa ma intrebati care este mancarea traditionala preferata as raspunde simplu: sarmale! Dar nu orice fel de sarmale, cele facute exact ca in reteta de mai jos.

La fel ca in cazul retetei de carnati, si aici am folosit amestec de carne (pasare, porc si vita) pentru ca le da un gust senzational.

Cantitatile de mai jos sunt pentru 2 oale de sarmale, aproximativ 100 bucati.

Ingrediente:
- 2 cani de orez (500 gr)
- 1 kg ceapa
- 3 linguri ulei
- sare dupa gust
- 2 lingurite cimbru
- 2 lingurite piper macinat
- 1/2 lingurita foi dafin macinate
- 3 linguri bulion
- 2 linguri patrunjel tocat
- 3 kg carne: piept si pulpe de pasare, vita, carne de pe costite afumate de porc, sunca de porc afumata

Mod de preparare:
Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in cele 3 linguri de ulei intr-o cratita. Cand s-a calit se adauga orezul si aprox 2-3 cani de apa si se amesteca din cand in cand pana se umfla putin orezul (nu ca pentru pilaf) apoi se adauga restul ingredientelor, se mai lasa cateva minute, se stinge focul si se adauga patrunjelul.
Se lasa orezul sa se raceasca.
Carnea se taie bucati potrivite cat sa incapa in masina de tocat. Singurele care nu se toaca ci se taie bucati mici sunt carnea de pe costite si sunca afumata.
Dupa aceea amestecati bine carnea cu orezul, gustati si vedeti daca mai trebuie ceva. Daca nu va place sa gustati, gasiti pe cineva care sa guste pentru voi :)
Apoi incepeti sa rulati sarmalele. Foile se croiesc in functie de cat de mari vreti sa fie sarmalele.
Noi am facut sarmale in proportie de 70% in foi de varza murata si 30% in foi de vitza.
Daca aveti varza proaspata nu uitati sa o opariti mai intai ca sa se inmoaie.

Cum se oparesc foile de varza: se pune apa intr-o cratita, se aduce apa in punctul de fierbere, se adauga foile de varza, se inchide focul si se pune capacul. Se lasa asa cam 5 minute sau mai mult in functie de cat de groase sunt foile, dupa care se scot, se scurg, se lasa sa se raceasca si se croiesc.
Foile de vitza nu e nevoie sa le opariti, atata tot ca trebuie sa nu fie foi groase, sau batrane cum li se mai spune.

Dupa ce ati rulat salmalele pregatiti recipientul in care le veti fierbe.
Noi am folosit o oala inalta de lut si un vas roman tot de lut. Daca va mai raman sarmale, cum s-a intamplat la noi, le puneti intr-o punga si le varati in congelator.

Se spala bine oala si apoi pe fund punem: varza tocata, oase de la costitele afumate, cateva fasii de sorici si grasime, boabe de piper, cimbru si foi de dafin (2-3).

Dupa ce ati asezat sarmalele puneti varza tocata si deasupra.

La sfarsit se amesteca 3-4 linguri de bulion cu apa si se pune peste sarmale. Se toarna apa pana cand sarmalele sunt cuprinse si acoperite cam jumatate de deget.

Se acopera oala si se baga in cuptorul preincalzit. Se lasa sa fiarba aproximativ 3 ore la foc mic, in ultimul sfert de ora fara capac, astfel varza de la suprafata se va rumeni.

Se servesc calde cu mamaliga si smantana :)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...