Pages

marți, 10 decembrie 2013

Rulada cu sos de ciocolata si nuci

Rulada cu sos de ciocolata si nuci aici de fata a fost un experiment spontan care s-a dovedit a fi o mare reusita.
Am plecat de la ideea de a face paine, am facut maiaua, dar ghici ce, sotul a hotarat ca painea nu avea sens in ziua respectiva cand gatisem orez, ori noi nu mancam orez cu paine.
Corect, dar acum ce sa fac, arunc maiaua? Nici gand. Asa ca am zis sa fac ceva dulce gandindu-ma la cornuri cu ciocolata si a iesit pana la urma un monstru de rulada pufoasa care a crescut pana n-a mai putut.

Ingrediente aluat:
- 600-700 gr faina de cozonac
- 1 cubulet drojdie
- 2 oua
- 1 varf lingurita sare
- 3 linguri de zahar
- 1/2 ceasca ulei
- 230 ml apa

Ingrediente umplutura:
- 200 ml sos de ciocolata
- 300 gr nuci

- miere si zahar brun 

Mod de preparare:
Facem mai intai maiaua: incalzim apa (nu o fierbem), intr-un bol amestecam drojdia cu o lingura de zahar, adaugam apa si adaugam 2-3 linguri rase de faina si amestecam bine. Lasam sa creasca intr-un loc cald timp de 15-20 de minute.

Intr-un bol mare punem aproximativ 500 gr faina, spargem ouale, punem si celelalte 2 linguri de zahar, praful de sare, adaugam maiaua si incepem sa framantam. E posibil ca aluatul sa fie prea moale asa ca mai adaugam putina faina si pe parcurs ce framantam adaugam si uleiul incalzit putin.

Cand terminam de framantat aluatul trebuie, pe cat se poate, sa nu se mai lipeasca de maini.
Il acoperim cu un prosop si il lasam sa creasca (tot intr-un loc cald) timp de 30 de minute.

Intre timp faramam nucile cu un sucitor de lemn si pregatim sosul de ciocolata. Daca nu aveti sos de ciocolata puteti face un amestec de cacao, zahar si apa.

Dupa ce a crescut aluatul, pe o suprafata (tocator mare, masa) presaram faina si incepem sa intindem aluatul.
Foaia mea avea aproximativ 50 cm lungime, 40 cm latime si 1 cm grosime.

Dupa ce am intins foaia am intins bine sosul de ciocolata, am presarat nuci din abundenta si am inceput sa o rulez.

In una din poze o sa vedeti capatul ruladei care parca e o moaca de ornitorinc :D Am rulat asa tocmai ca sa nu iasa sosul. Practic indoiti cam 5 cm un capat al foii pe lungime, apoi indoiti capetele pe latime si continuati sa rulati pe lungime. Sau cum ar zice unii, facem dop.

Am pus rulada intr-o tava teflonata cu marginea ramasa in jos. Am mai lasat sa creasca aproximativ 10 minute.

Nu uitati sa incingeti bine cuptorul. Eu am dat focul inca de cand am inceput sa rulez.

Dupa ce au trecut cele 10 minute am uns rulada cu miere si am presarat zahar brun pe desupra.

Se lasa la cuptor pana cand devine aurie-aramie pe deasupra. La mine a crescut de a uitat sa se opreasca, drept urmare s-a si crapat.
A fost extraordinar de buna si cu lapte e de-a dreptul divina.

Pofta buna si spor la bucatareala :)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...