Pages

duminică, 22 decembrie 2013

Friptura de porc cu rozmarin


Se apropie Craciunul, porcii au fost asasinati, jumarile, tobele, carnatii facuti, sa gatim ceva mai 'usor' zic. Fara munca multa si alte daravele, o friptura de porc gata in vreo 40 de minute.

Ingrediente:
- carne de porc (5-6 bucati)
- sare
-piper
- rozmarin
- otet (2-3 linguri)
- ulei (3-4 linguri)

Mod de preparare:
Se spala bine carnea, se portioneaza si se pune intr-un bol.
Adaugam sarea (un praf), piperul (1/4 lingurita) si salvia (cat luati intre 3 degete). Eu am pus rozmarinul asa mare si a fost absolut delicioas, nu ramane nici intre dinti nici in gat :D deci nu-i musai sa fie tocat sau pisat. Plus ca daca cineva nu vrea sa il manance il poate indeparta foarte usor.
Apoi adaugam otetul si uleiul si amestecam bine cu mana pana cand ingredientele acopera bine bucatile de carne.
Am lasat la marinat cam 30 de minute inainte de a o pune in tigaie dar poate fi lasata si mai mult (cateva ore).
De obicei nu prea pun sare pe carne inainte de a o pune in tigaie pentru ca ajuta la eliminarea apei din carne si o face sa fie uscata in loc sa fie gustoasa si suculenta.
Asadar daca tineti carnea la marinat timp de mai multe ore nu adaugati sare, sau daca adaugati cel mai indicat e sa folositi putina sare de mare sau fulgi.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute am incins bine o tigaie, am asezat bucatile de carne (si daca vi se pare ca nu incap le puteti inghesui pentru ca se mai strang cu timpul), le-am lasat sa sfaraie vreo 3 minute dupa care am turnat cam 1/2 cana de apa ca sa se inabuse, am pus capacul si am dat focul la mic.
Dupa 15-20 de minute am intors bucatile pe cealalta parte si le-am lasat sa fiarba in continuare.
Dupa alte 15-20 de minute am luat capacul, am dat focul putin mai mare si am lasat sa se evapore apa.
Dupa ce se evapora apa carnea incepe sa se prajeasca in propria grasime (care a fost destul de putina, o singura bucata fiind mai grasa) si in uleiul de la marinada.
Se intorc bucatile si se lasa pana cand capata o culoare frumoasa maronie.
Nu va speriati daca o sa va miroasa mai mult a rozmarin decat a carne de porc, e normal.

Rezultatul este 'mouth watering' cum ar zice unii, insemnand ca iti lasa apa in gura. Carnea este frageda, moale in interior si crocanta la exterior, aromata atat cat trebuie.

Pofta buna :)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...