Pages

marți, 15 octombrie 2013

Supa de cartofi (cu supa de oase)

Poate suna putin ciudat dar supa de cartofi cu supa de oase este nu doar simplu de preparat ci si foarte hranitoare.
Din umila mea experienta in ale bucataritului am tras urmatoarea concluzie: mancarurile simple, cu putine ingrediente, sunt cele mai gustoase. Au un farmec aparte si ies uneori mai bune decat daca le-ai turna 20 de ingrediente cu nemiluita.
Poate ca nu pentru toata lumea este la fel dar mie imi amintesc intr-un fel de copilarie cand toate mancaruruile pregatite de bunica aveau un gust aparte, facute din ingrediente proaspete si gatite cu drag.
La reteta de ciulama v-am spus sa puneti deoparte supa de oase care v-a ramas de la fiertul carnii de pui tocmai pentru reteta asta de supa de cartofi.

Desi nu are carne, supa de oase ii da un gust aparte, mai ca simti proteinele plimbandu-se pe limba.

Am folosit:
- 1 L supa de oase
- 1 L apa
- 3 cepe
- 6 cartofi
- 1 morcov
- 1 ardei capia (poate fi si gras)
- sare de mare
- 1 varf cutit piper
- 1 varf cutit nucsoara
- 1 varf cutit rozmarin macinat
- 1 legatura patrunjel

Mod de preparare:

Pentru ca supa mea de oase in 24 h cat am lasat-o la frigider s-a facut piftie, am pus-o prima in oala sa se dezmorteasca.
In momentul in care a inceput sa fiarba am pus cartofii taiati cubulete.
Pentru ca mi s-a parut putin cam intensa am mai adaugat un litru de apa si am lasat sa fiarba in continuare.
Dupa vreo 10 minute de fiert am adaugat morcovul si dupa alte 10 minute ceapa si ardeiul.
Le-am lasat pe toate sa fiarba pana cand cartofii si morcovul au fost fierte bine (restul fierb mai usor).
Daca vi se pare ca supa de oase nu are grasime sau cel putin nu suficienta, adaugati o ceasca de ulei in oala.
Dupa ce au fiert legumele am condimentat.
Daca folositi sare de mare grunjoasa (cum am facut eu), grija la cantitate. Eu am scapat putin mai multa asa ca am "inmultit" supa cu inca 1/2 L de apa.
Mai lasati sa fiarba vreo 3 minute, inchideti focul si adaugati verdeata.

In cazul in care va intrebati care este motivul pentru care adaugam verdeata dupa ce inchidem focul, este simplu: in momentul in care pui verdeata in apa care fierbe isi pierde din gust si din proprietati.

Noi vrem sa se pastreze gustul de patrunjel/leustean/marar sau orice alta verdeata folosita la orice fel de mancare, asa ca o adaugam dupa ce inchidem focul, nu inainte.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...