Pages

marți, 17 septembrie 2013

Ciorba de cartofi

Atat de dor mi-era de o ciorba de cartofi incat am facut o oala, sa-mi ajunga :). Ii zic eu ciorba dar e mai mult o supa din simplul motiv ca nu este acra. Desi avand leustean si nu patrunjel ramanem la denumirea "ciorba".
Este simpla, se face repede si nu da batai de cap.
Ingrediente:
- 7-8 cartofi medii
- 3 cepe medii albe sau rosii
- 1-2 morcovi
- 1 telina mica
- 1 pastarnac
- 4 ardei capia, grasi sau gogosari
- 1 legatura leustean
- 1 ou
- 1 cana lapte batut
- 1/2 ceasca ulei
- sare, piper

Se taie cartofii cubulete, se pun in apa la fiert. Cand aproape incep sa fiarba se adauga telina taiata cubulete, morcovii taiati rondele si pastarnacul taiat cubulete.
Se lasa toate la fiert aprox 15 minute dupa care se adauga ceapa tocata marunt si ardeii taiati cubulete.
Se mai lasa sa fiarba aproximativ 15 min si se gusta daca au fiert toate ingredientele.
Se adauga uleiul si se mai lasa 5-10 minute la fiert.
La sfarsit se adauga laptele batut si se amesteca, sare, piper daca doriti.

Pont: daca nu vreti sa aveti franjuri mari de ou in ciorba amestecati-l cu putina apa si-l mai bateti putin dupa care il puneti in oala in fir subtire amestecand energic cu o furculita.

Se stinge focul si se adauga patrunjelul tocat (astfel isi pastreaza mai bine aroma).


Frumusetea este ca sunt N moduri de a face o ciorba de cartofi.

De exemplu daca nu vreti sa iasa ciorba deschisa la culoare puteti pune bulion in loc de lapte, sau rosii tocate. In cazul acesta puneti bulionul/rosiile chiar la sfarsit cu 2-3 minute inainte de a inchide focul. Daca le puneti de la inceput nu vor mai fierbe legumele cum trebuie.

Daca vreti ciorba acrita puteti pune bors, zeama de lamaie, zeama de castraveti, oricare doriti.

Un alt ingredient care da un gust foarte bun ciorbei de cartofi este tarhonul dar pus cu masura. Daca este folosit in exces o sa amarasca ciorba.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...