Pages

sâmbătă, 27 iulie 2013

Carnati de casa

Reteta asta de carnati de casa mi s-a parut exceptionala inca de prima data cand am gustat preparatul final. Va recomand sa ii faceti pe gratar, sunt dementiali.


In cazul in care planuiti sa va apucati de facut  carnati de casa, cel mai bine ar fi sa nu va faceti alte planuri pentru ziua respectiva, o sa dureze mult dar merita.
A, si inca ceva... daca tot o sa stati toata ziua la facut carnati, cel mai indicat ar fi sa faceti multi si eventual ii bagati la congelator decat sa munciti pentru 10 carnati.

Noua din cantitatile de mai jos ne-au iesit 25 de carnati, mai putin decat ne asteptam, dar e de tinut minte pe viitor.

Ai nevoie de:
- carne de vitel 700 gr
- plaman 350 gr
- ficat 500 gr
- grasime pasare sau porc 400 gr
- carne de pasare 1.500 gr
- orez 1kg
- pasat 200-300 gr
- 5-6 cepe

Cum se prepara:

Orezul se fierbe pe jumatate (lasat doar cateva minute la fiert, nu ca pentru pilaf) si se scurge bine de apa.
Ceapa se toaca marunt si se prajeste dupa gust.
Ficatul se fierbe pana nu mai iese  sange din el si apoi se taie cubulete.
Plamanul se firbe pana nu mai iese sange si se da prin masina de tocat impreuna cu carnea de vitel si pasare (nefiarta).
Malaiul grisat se da prin sita marunta si ce ramane mare se pune in compozitie (se spala mai intai si se lasa la scurs).
Piperul, sarea si dafinul se fac pudra (cantitati dupa gust).

Se umplu matele pentru carnati foarte lejer.
Matele sa fie de aproximativ 40 cm (ca sa nu se scape la fiert si sa poata fi rulati).
Nu se leaga capetele.

Intr-o oala mare puneti in apa in care vor fierbe carnatii sare si cimbru.
Carnatii se pun in apa cand aceasta fierbe.
Se lasa apa sa clocoteasca impreuna cu carnatii la foc foarte mic. Se fierb aproximativ 45 min.

Se scoate cate un carnat, se pune pe tava si se invarte/ruleaza fierbinte (ca o spirala).

In caz ca se crapa in timpul fierberii se scot imediat.

Daca nu sunt suficient de fierti, se mai fierb o data inainte de a-i pune pe gratar/tigaie (se pun la fiert in apa rece, cand incepe sa fiarba apa se stinge focul si se pun pe gratar).


Dupa cum puteti vedea reteta nu este extraordinar de complicata, atata tot ca fiecare operatiune ia timp.

Important: respectati fiecare ingredient, fiecare pas, am zis "vitel" nu "vita" sau "vaca" deci carnea sa fie tanara. Grasimea sa fie de pasare sau porc, in niciun caz de vita. 

Cantitatile pot fi modificate in functie de preferinte, folosind cantitatile de aici pasatul nu se simte mai deloc, in schimb carnea acapareaza restul ingredientelor.

Pont: pentru a vedea daca ati adaugat suficienta grasime, dupa ce ati amestecat compozitia luati o mana de compozitie si strangeti. Daca se leaga inseamna ca e suficienta grasime, daca se imprastie, mai este nevoie de grasime.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...